Dr. Zeynep Arslan, ABD’de Aleviliği tanıttı

Viyana Üniversitesi öğretim üyesi Thomas Schmidinger’in de koordinasyonunda görev aldığı konferansta Dr. Zeynep Arslan’nın yaptığı sunum, genel olarak Avrupa’nın farklı ülkelerinde, özel olarak da Avusturya’da yaşayan Alevi toplumunun, bulundukları ülkelerde resmen tanınma girişim ve çalışmalarını aktarmayı içeriyordu.

 

Hallac Medien (Özel Haber) – Yüksek öğrenimini ve doktorasını Viyana’da yapan, bir süreliğine çalışma hayatını Brüksel’de sürdüren Dr. Zeynep Arslan, ABD’nin Minnesota eyaletinde bulunan bir üniversitenin organize ettiği “İslam Konferansı”nın konukları arasında yer aldı. 27-28 Nisan 2012 tarihleri arasında düzenlenen konferansa, üniversitenin “Küresel Araştırmalar Merkezi”  ev sahipliği yaptı.

Viyana Üniversitesi öğretim üyesi Thomas Schmidinger’in de koordinasyonunda görev aldığı konferansta Dr. Zeynep Arslan’nın yaptığı sunum, genel olarak Avrupa’nın farklı ülkelerinde, özel olarak da Avusturya’da yaşayan Alevi toplumunun, bulundukları ülkelerde resmen tanınma girişim ve çalışmalarını aktarmayı içeriyordu. Dr. Arslan, konuyu, Avrupa Alevi kurumlarının demokratik hak mücadelesi kapsamında ele aldı ve öncelikle Avusturya’da olmak üzere, Alevi toplumunun yasal tanınma girişimlerinin tarihî ve hukukî boyutlarına değindi. Alevilikle ilgili dinî ve kültürel bilgiler aktaran Dr. Arslan, sunumunda, Aleviliğin çok yönlü ve farklı yorumlarına da geniş yer verdi. Siyasî nedenlerden ötürü Alevi toplumunda ortaya çıkan farklı fikir akımlarını da sıraladı. 

Aynı zamanda, Alevitische Akademie Austria’nın kurucularından biri olan Dr. Zeynep Aslan, konferansla ilgili şunları dile getirdi: “Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Habsburg kraliyet döneminin son evresinde, Bosna Hersek’i iktidar topraklarına katmıştı. Bu zamandan itibaren, Bosnalı Müslüman azınlığının haklarını düzenlemek üzere yürürlüğe konulan ‘1912 İslam Yasası’nın, bu yıl 100. yıl dönümü. Bu bağlamda düzenlenen konferansa Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinden ve araştırma merkezlerinden, İslam dini ve kültürü alanında çalışmalar yürüten araştırmacılar ve öğretim üyeleri katıldı.” 

Konferansa katılan bilim insanları; Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Polonya, Ukrayna gibi merkez ve batı Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan ve İslam dinine, kültürüne mensup olan toplumların, grupların yasal ve toplumsal durumlarını aktardılar. Yoğun bir fikir trafiğinin yaşandığı konferansta yapılmış olan sunumlar, daha sonra yazılı raporlar halinde bir kitapta birleştirilecek. Kitap önümüzdeki aylarda hazırlanmış olacak.

(info@hallac.org)

http://www.hallac.org/index.php?id=7&tx_ttnews%5Btt_news%5D=88&cHash=581286ec7d39e835b27ec4b5664189da&PHPSESSID=e6678879f38e049a7c022a2d53136096

Ähnliche Beiträge

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.